Pakiv - România

 

Alba Iulia, Alba, ROMÂNIA
Str. Emil Racoviță, Nr. 76

Lansare proiect: "PERformanța prin FORMarea profesionala continua a Resurselor Umane pentru competitivitatea economica a firmelor - PERFORM – RU" - cod SMIS 301645

sigle UE și guvern

O Europă mai socială

Global Commercium Development SRL împreună cu Asociația Pakiv România anunță demararea proiectului „PERformanța prin FORMarea profesionala continua a Resurselor Umane pentru competitivitatea economica a firmelor - PERFORM - RU" Cod proiect 301645, care se derulează în perioada 01.11.2024 - 30.04.2027 în Regiunea Centru.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea si actualizarea competențelor specifice ale angajaților din cadrul entităților juridice din Regiunea Centru, ca urmare a evoluțiilor tehnologice rapide si a apariției de noi competențe prin acțiuni relevante pentru piața forței de muncă și care să faciliteze accesul la un loc de muncă sau păstrarea unui loc de muncă. Proiectul prin obiectivele și activitățile propuse investește în oameni contribuind astfel pe termen lung la progresul durabil pentru societate. Proiectul răspunde unui context socio-economic actual, în care sistemele de educație sau formare se adaptează la schimbare și progres tehnologic urmărind atenuarea dezechilibrelor din piața muncii. Angajații pregătiți în cadrul proiectului să se adapteze continuu la noile schimbări reprezintă o condiție esențială pentru ca provocările curente să fie transformate în oportunități pentru îmbunătățirea calității vieții sau pentru dezvoltare economică sustenabilă. Promovarea transformărilor economice inovatoare, inteligente, digitalizarea proceselor, obiectivele Pactului verde european indică nevoi specifice pentru capitalul uman, respectiv competențe digitale, competențe verzi, de creativitate, inovare și specializări de nișă sunt acțiuni punctuale integrate în proiect pentru ca angajații pe termen mediu și lung să fie competenți pentru a susține progresul și transformările, educația copiilor și a tinerilor, formarea continuă a adulților, activarea resurselor de muncă inactive, dar și populația în general care să se bucure de beneficii oferite de noi tehnologii și modalități de a consuma servicii în formă digitală respectiv cu noi stiluri de viață și de muncă.

Obiectivele specifice ale proiectului

O.S.1 - Creșterea gradului de conștientizare a cel puțin 601 persoane (angajați și angajatori) din Regiunea Centru privind importanța participării la programele de formare profesională continuă, care să contribuie la creșterea competitivității economice a firmelor angajatoare, pe o durata de 30 de luni.

O.S.2 - Îmbunătățirea accesului la servicii de ocupare și dezvoltare profesionala (consiliere profesională, formare profesională si transfer de bune practici) a cel puțin 601 persoane din grupul țintă (angajați, inclusiv persoane care ocupă poziții de management) din Regiunea Centru, pe domeniile de activitate identificate ca fiind de interes pentru acestea și pentru entitățile juridice angajatoare si care sa faciliteze accesul la un loc de muncă sau păstrarea unui loc de muncă, pe o durata de 30 de luni.

Proiectul se adresează unui GT format din 601 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management, ce provin din entități juridice din Regiunea Centru. Persoanele din GT, la data intrării în operațiunile FSE+, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii pentru a fi eligibile în cadrul proiectului: să aibă domiciliul/reședința în Reg. Centru; sunt angajați cu contract individual de muncă; au împlinit 18 ani; au vârsta sub 65 de ani. Nu sunt eligibile persoanele angajate fără/cu nivel scăzut de formare (ISCED 0-2). Membrii grupului țintă eligibil al proiectului vor parcurge un program de formare personalizat în cadrul proiectului

Schimbările din economia românească impun actualizări permanente de cunoștințe și competențe atât pentru angajați cât și pentru angajatori. Procesul de globalizare accentuează răspândirea tehnologiei și creează noi ocupații care le înlocuiesc pe unele dintre cele existente. Cu fiecare nouă ocupație, abilitățile și competențele necesare trebuie să se adapteze la nevoile identificate. Necesitatea formării continue este accentuată și de deficitul de forță de muncă, de resursa de muncă îmbătrânită în contextul tendințelor demografice și de existența unui procent ridicat de forță de muncă slab calificată sau cu pregătire neadecvată. Producție de producție bazate pe automatizare determină o cerere în ce

privește creșterea abilităților cognitive și aptitudinile angajaților care sunt, în continuare destul de necorelate cu nevoile economiei actuale. Nivelul scăzut al competențelor și accesul limitat la informare, consiliere și formare reprezintă o provocare majoră căreia instituțiile și actorii din piața muncii trebuie să-i răspundă integrat și anticipativ. Indicele european al competențelor, care măsoară performanța sistemelor de competențe din UE, situează RO printre țările cu rezultate slabe, în special în ceea ce privește dezvoltarea și activarea competențelor (Cedefop, 2019). Aproximativ 36% dintre lucrători nu lucrează în domeniul lor de studii, față de media UE 28,6%, iar ponderea adulților care au participat la activități de învățare/ formare, de 4,9% în 2021, este printre cele mai scăzute din UE (RȚ 2022). Este necesar un sistem de investigare a pieței muncii și anticipare a necesarului de competențe care să furnizeze factorilor interesați informații actualizate privind nevoile din piață. Nivelul scăzut al competențelor digitale și al digitalizării este reflectat în ponderea mare a românilor care nu au utilizat internetul (20%); mai puțin de o treime au competențe digitale de bază (28%) și numai 10,1% din populația adultă deține competențe digitale peste nivelul de bază. RO ocupă ultimul loc din UE în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale în întreprinderi (COM, 2019). Formarea profesională continuă reprezintă o componentă majoră a politicilor în domeniul învățării pe tot parcursul vieții, la nivel național și european, având ca obiectiv general creșterea competitivității și sprijinirea dezvoltării societății bazate pe cunoaștere.

  • Valoarea totală eligibilă a proiectului: 4.963.636,67 lei
  • Valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European: 4.097.367,05 lei
  • Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat: 723.064,77 lei

Informații suplimentare: 

GLOBAL COMMERCIUM DEVELOPMENT SRL

  • Telefon: 0371600421
  • Web: https://globalcommercium.ro

ASOCIAȚIA PAKIV ROMÂNIA

  • Telefon: 0258811170
  • Mobil: 0756683499
  • Web: www.pakiv.ro

 

 

[...vezi toate anunturile ]
Data publicarii: 2024-11-01,12:24:07Data expirarii: 2027-05-01,12:24:07

 

Denumire organizație: Asociația Pakiv România

CUI: 18115500

Nr. de la Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: 42 / 27.10.2005;

Adresa poștală: Str Emil Racoviță, Nr. 76, Alba Iulia, Județul Alba

Tel. / Fax: 0258811170

E-mail: pakiv_romania@yahoo.com

Facebook: Asociatia Pakiv Romania

Persoană de contact: Gruia Ioan Bumbu


 
 
 

 

Copyright 2017 © pakiv.ro Webmaster www.virtualsolution.ro

 

http://pakiv.ro